הפרעות התנהגות הן שכיחות ביותר ויכולות להופיע בקרב אנשים שונים, כאשר מדובר בתוצאה של האופן בו המוח מחווט. ההפרעות יכולות להיגרם על ידי גורמים שונים כמו גנטיקה או גורמים סביבתיים. הן מופיעות במקרים רבים כבר בילדות ומשפיעות על ילדים ומבוגרים רבים בארץ ובעולם. על ידי ניתוח הפרעות התנהגות ניתן להבין מה גורם להן וכיצד ניתן לטפל בהן ובתסמינים שלהן.
במאמר זה נדבר על ניתוח הפרעות התנהגות – אילו הפרעות קיימות ואיך אפשר לטפל בהן?
מהן ואיך הן באות לידי ביטוי?
הפרעת התנהגות הן דפוס נפשי או התנהגותי הנוגד את מה שנחשב "נורמלי". ישנם סוגים רבים של הפרעות התנהגות, עליהן נפרט כאן בהמשך המאמר. הם יכולות להיגרם על ידי גורמים שונים כמו נטייה גנטית, גורמים סביבתיים או שילוב של שניהם. לעיתים קרובות קשה לאבחן ולטפל בהפרעות התנהגות מכיוון שלא תמיד יהיו להן תסמינים מוגדרים. בשל כך, חשוב לבצע ניתוח מעמיק כדי להתאים את שיטת הטיפול הנכונה לכל מטופל ומטופלת באופן אישי ומותאם למצבם.
אילו הפרעות התנהגות שכיחות היום?
היום, מספר האנשים הסובלים מהפרעות התנהגות שונות נמצא בשיא של כל הזמנים. הדבר נובע בעיקר מהגידול במספר האנשים אשר חווים מגוון קשיים בחייהם שהם לא יודעים כיצד להתמודד איתם, והם מהוות מעין מנגנון הגנה או דרך התמודדות, כאשר במקרים רבים הן לא רציונליות. על פי מחקרים אחרונים בנושא, מסתמן כי כ-41% מהאנשים בעולם מושפעים מסוג כלשהו של הפרעת התנהגות. הסוגים הנפוצים ביותר כוללים הפרעה דו קוטבית, הפרעות אישיות, סכיזופרניה, הפרעה טורדנית כפייתית, ועוד. הפרעות אלו באות לידי ביטוי גם בחרדה, דיכאון והשפעות שליליות נוספות. השכיחות ההולכת וגוברת של הפרעות אלו בקרב אנשים רבים בכל העולם, מבוגרים וילדים כאחד, הובילה לצורך מוגבר באפשרויות טיפול שיכולות לנהל את המצב בצורה יעילה.
הפרעות התנהגות שכיחות הן:
- הפרעת קשב וריכוז ADHD
- הפרעה אובססיבית-כפייתית OCD
- הפרעת דחק פוסט טראומטית PTSD
- הפרעה דו קוטבית
- דיכאון וחרדה
- סכיזופרניה
- הפרעות בספקטרום האוטיסטי
- הפרעת אישיות אנטי-חברתית
מהו ניתוח הפרעות התנהגות?
ניתוח הפרעות התנהגות הוא תחום ידע מדעי אשר החל כתת-תחום של ענף הפסיכולוגיה וחוקר את ההתנהגות האנושית ויחסי הגומלין עם הסביבה. ניתוח הפרעות התנהגות מאפשר ליצור וליישם תכניות התערבות במטרה להוביל לשינוי משמעותי בתפקוד ובהתנהגות של המטופלים. מדובר במקצוע טיפולי-חינוכי יעיל לטיפול במגוון קשיים התנהגותיים, לימודיים ותפקודיים. הטיפול מתאים לכולם, פעוטות, ילדים, בוגרים ומבוגרים – המאובחנים עם הפרעות קוגניטיביות, התפתחותיות או נפשיות, וכן גם במקרים של התפתחות תקינה בהם לא קיימות הפרעות רקע.
מה ההבדל בין הפרעה נפשית להפרעת התנהגות?
הפרעה נפשית היא מצב פסיכולוגי או פסיכיאטרי הגורם למצוקה ולעיתים אף לסוג של נכות ממשית, ומאובחן על ידי איש מקצוע בתחום בריאות הנפש. המצב מאופיין בדרך כלל בשילוב של תסמינים כגון שינויים במחשבות, רגשות, התנהגויות ותפיסות. הפרעה התנהגותית היא סוג של הפרעה נפשית המשפיעה על היכולת של אדם ליצור אינטראקציה עם אנשים אחרים בסביבה שלו. שתי ההפרעות הללו מאובחנות על ידי רופאים ופסיכולוגים, אך הן אינן זהות כלל וההבדלים ביניהן רבים. הפרעה התנהגותית נגרמת בדרך כלל על ידי גורמים סביבתיים בעוד שהפרעה נפשית יכולה להיגרם או על ידי גורמים סביבתיים או על גורמים מבוססים גנטית.
הפרעות נפשיות
ניתן לחלק הפרעות נפשיות ל-2 קטגוריות – הפרעות נוירו-התפתחותיות והפרעות נוירו-קוגניטיביות. הפרעות מסוג זה משפיעות לרוב על קוגניציה, התנהגות, מצב רוח או תהליכי חשיבה. הפרעה נפשית היא אבחון פסיכיאטרי של מצב הגורם למצוקה משמעותית ולפגיעה בתפקוד והיא מסווגת כמצב רפואי, לא כתכונת אישיות או פגם באופי וההתנהגות.
הפרעות התנהגות
יכולות להתחלק ל-4 קטגוריות – הפרעת התנהגות, הפרעת התנגדות (ODD), הפרעת אישיות אובססיבית-קומפולסיבית (OCPD) ומצב הספקטרום האוטיסטי (ASC). הפרעת התנהגות היא המונח המשמש לתיאור מצבים הגורמים למצוקה אך אינם עומדים בקריטריונים להפרעה נפשית. אלה כוללים שימוש בסמים, התמכרות להימורים, קניות כפייתיות והפרעות אחרות של חוסר שליטה בדחפים.
כיצד זה יכול לסייע לטפל בהן?
הן בעיה חמורה בבריאות הנפש המשפיעה על אנשים רבים. למעשה, ההערכה היא כי ל-1 מכל 6 מבוגרים יש הפרעת התנהגות כלשהי. כיום, ניתוח הפרעות התנהגות הוא הטיפול הנפוץ ביותר להפרעות אלו ומאפשר להגיע לשורש הבעיה שלהן. ההליך כרוך בטיפול בסביבת המטופלים ובדפוסי ההתנהגות שלהם במטרה לשפר את איכות חייהם. ניתוח מעמיק מאפשר לספק תובנות רבות בנוגע לגורמים לאותן הפרעות וכיצד ניתן לטפל בהן בצורה יעילה יותר באמצעות טיפול התנהגותי. אנשים עם הפרעות התנהגות סובלים לרוב גם מהערכה עצמית נמוכה וחוסר ביטחון. המצב יכול להוביל למעגל של בושה ואשמה, אשר בתורו מוסיף לחוסר התפקוד ומדרדר את המצב אף יותר. הם מטופלות לרוב על ידי פסיכותרפיה, אך ישנן מספר דרכים אחרות לטפל בהן גם כן. ניתוח של ההתנהגויות שגורמות להפרעות יכול לעזור להבין את שורש הסיבה ולפתח אסטרטגיות להתמודדות אתה. כמו כן, ניתוח הפרעות התנהגות מועיל גם בטיפול בבעיות נפשיות אחרות כמו דיכאון או חרדה.
הפרעות התנהגות הן קבוצה של מצבים נפשיים ופיזיים הגורמים לאדם לפעול בדרכים שאינן מקובלות או אופייניות ולרוב לא מקובלות חברתית. הפרעות אלו כוללות הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם, דיכאון, הפרעה דו קוטבית, סכיזופרניה ועוד רבות אחרות. אין קבוצה אחת של תסמינים להפרעות אלו, אך ישנן התנהגויות בהן הפרעות אלו באות לידי ביטוי. בעיות התנהגות יכולות להתבטא באופנים שונים כמו אלימות, תוקפנות, פגיעה עצמית, התמכרות וכדומה. על ידי ניתוח מעמיק אפשר להגיע לשורש הבעיה ולטפל בה באופן ישיר, מה שיכול לסייע למטופלים לנהל אורח חיים נורמטיבי ולהשתלב בחברה יותר בקלות.