fbpx
לוגו אהבת חינם לתת בשביל לתת

טיפול בתקיפה מינית – אתם לא לבד

תקיפה מינית יכולה לפגוע בנשים ובגברים, כאשר בקרב נשים בעיקר האחוזים הם גבוהים במיוחד ועולים על כ-65% נכון להיום. אחת מכל 3 נשים עוברת פגיעה מינית מסוג כלשהו במהלך חייה ואחת מכל 5 נשים עוברת אונס. שיעור הבנים הנפגעים מינית זהה לשיעור הבנות עד גיל 12, כאשר המספרים עולים עם הגיל. יחד עם זאת, רק כ-6% מכלל אירועי התקיפה המינית מדווחות לרשויות. נפגעי תקיפה מינית לעיתים קרובות יחושו רגשות של בושה, יעדיפו לשמור לעצמם את החוויות וינסו להתמודד עם הפגיעה לבדם. קיימות לכך השפעות הרסניות על המשך החיים שלהם, ולכן חשוב לעבור טיפול בתקיפה מינית בזמן. אנשים אשר עברו פגיעה מסוג זה בחייהם בדרך כלל לא נוטים לסמוך על אנשים ואינם נפתחים בקלות, ובשל כך חשוב להעניק להם את כל הכלים להתמודדות וטיפול בטראומה והפגיעה שלהם במטרה שיוכלו להמשיך להתפתח באופן חיובי.
מהו טיפול בתקיפה מינית? כיצד הטיפול מתבצע ובמה הוא כרוך? כל מה שחשוב לדעת בהמשך המאמר.

מה ההבדל בין תקיפה, אונס ותקיפה מינית?

תקיפה הינה מקרה בו מישהו מנסה לפגוע פיזית באדם אחר או גורם לו לחשוש לביטחונו הפיזי. תקיפה מינית היא פשע הכולל כפייה של פעילות מינית על אדם או נגיעה בו או בה ללא הסכמה. הדבר יכול להתבצע על ידי זר מוחלט או מישהו שהקורבן מכיר/ה. אונס הוא כאשר מישהו מקיים יחסי מין בכוח עם אדם אחר ללא הסכמתו, תוך שימוש בכוח פיזי, איומים או הפחדה. תקיפה מינית כרוכה בדרך כלל במגע פיזי מיני או קיום יחסי מין ללא הסכמה, בעת שימוש בכוח או בכפייה. אונס מתייחס למין כפוי מכל סוג, כאשר במקרים רבים הקורבן אינו מסוגל לספק הסכמה עקב התעלפות, שינה, סימום, או חוסר יכולת להגיב בכל דרך אחרת. תקיפה מינית היא סוג של תקיפה וגם סוג של אונס, ולכן לרוב שלושת אלו הולכים יד ביד ולכולם השפעות הרסניות.

מהן ההשלכות של תקיפה מינית על חיי הקורבנות?

למקרים של פגיעה מינית יש השלכות רבות ומתמשכות על החיים של הקורבנות. ההשלכות הנרחבות הללו יכולות להשפיע על כל תחומי החיים כמו מצב הרוח, התיאבון, יכולת הריכוז והזיכרון, שמחת החיים והחיוניות, איכות השינה, הקשרים החברתיים, היחסים הרומנטיים, היכולת להרגיש אינטימיות ולהיפתח, והרשימה עוד ממשיכה. הסוד שקורבנות תקיפה מינית מחזיקים הוא כבד ואינו קל לעיבוד. לעתים קרובות המצב גורם לתחושות של בידוד, אשמה ובושה שמתווספות לחוויה הקשה בהתמודדות עם האירוע הטראומטי עצמו. כאשר אנשים עוברים התעללות או חווים אלימות מינית, הפחד שלהם מההשלכות של שיתוף המקרה הוא זה שמוביל אותם להישאר בשקט במקרים רבים. כמו כן, בדרך כלל קיים גם פחד מסטיגמה ודחייה חברתית, המהווה מניע חזק לשתיקה. במסגרת טיפול בתקיפה מינית המטפל/ת מגיעים עם המטופלים לשורש הבעיה, ישירות למקור העמוק והפנימי שעוצר בעדם לנהל חיים נורמטיביים וטובים לאחר שעברו את התקיפה.

האם דיווח על תקיפה מינית יכול לעזור למיגור התופעה?

לא תמיד קל לדווח על אלימות מינית כי היא מתרחשת בין שני אנשים או מספר אנשים, לרוב בפרטיות ועם מעט מאוד עדים. במקרים רבים תקיפה מינית מתרחשת בתוך מערכת יחסים של קרבה או תלות, כמו עם בני משפחה, ידידים או קולגות. עובדה זו מקשה על הקורבנות במידה רבה להוכיח את מה שקרה בשל מחסור בראיות. מסיבות אלה, קורבנות תקיפה מינית לעתים קרובות מתמודדים עם חוסר היכולת של ארגונים כמו אכיפת חוק ושירותי טיפול סוציאלי להתערב או לעזור להם. כמו כן, מעבר לקשיים אלו הנובעים מנסיבות אובייקטיביות, קיימים קשיים נוספים המקשים על הדיווח של תקיפה מינית ובשל כך לא נותרת להם ברירה במקרים רבים אלא להתמודד בעצמם עם המצב ולחשוש לפנות לעזרה.

איזה מענה וטיפול בתקיפה מינית קיים היום?

שיטות הטיפול בנפגעי ונפגעות תקיפה מינית הן מדויקות ואישיות מאוד מכיוון שהמטופלים הנפגעים סובלים מכאבים ופצעים עמוקים הייחודיים להם. על מנת להעניק טיפול יעיל ונכון בנפגעים של תקיפה מינית, המטפל/ת חייבים להיות מומחים בטיפול במורכבויות אלו ולספק תמיכה יעילה. התפקיד העיקרי של טיפול בתקיפה מינית ושל המטפל/ת במקרים האלו הוא לעודד, לדרבן, להסביר את החשיבות שבדיבור ואת התועלת שתהיה לכך. המטרה היא ליצור אווירה נעימה ולא לוחצת שיכולה לאפשר למטופלים להיפתח בעצמם ולדבר על הטראומה מהפגיעה שהם חוו.

כיצד טיפול מתבצע ובמה הוא כרוך?

במקרים רבים, קורבנות של תקיפה מינית עושים מאמצים רבים כדי להימנע מלדבר על חוויותיהם ועל הכאבים הכרוכים בכך. במהלך טיפול בתקיפה מינית, לפני הכל נתמקד בתחומי החיים האחרים כמו לימודים, חברים, עבודה, וכדומה – האספקטים אשר הופכים את חייהם ל"בריאים" ו"רגילים" בדומה לכולם. בתחומי החיים אלו הכתם הזה לא קיים, אשר מבדיל את קורבנות התקיפה המינית בתחושה שלהם משאר העולם. במקרים רבים מטופלים אף יבחרו לא לדבר על הנושא הרגיש והכאוב של התקיפה ויעדיפו להתמקד באספקטים אחרים של חייהם. שלב זה הינו חיוני וחשוב בתהליך בניית האמון בין המטופלים למטפל/ת. כך בהמשך הטיפולים במידה וירצו בכך הם ירגישו מספיק בנוח ויצליחו לדבר גם על הנושא הכואב הזה.
אחרי שנבנה אמון בין המטופלים למטפל/ת, ניתן להתקדם בתהליך ולהתייחס לדבר עצמו ולתקיפה המינית שהם חוו. על מנת להביא לריפוי אמיתי בעל השפעות ארוכות טווח, חשוב לדבר על הנושא, להבין את הכאב, העלבון, הפגיעה והקושי הכרוכים בחוויה הקשה ובכך גם לעבד את מה שקרה.

לסיכום

תקיפה מינית יכולה להיות מוגדרת ככל מעשה שלא בהסכמה של מגע מיני ו/או התנהגות המתרחשת ללא הסכמה מפורשת מהאדם האחר המעורב. אחרי אירוע קשה כמו תקיפה מינית, המערער את הביטחון האישי ויוצר תחושה של חולשה וחוסר אונים, חשוב לעבור טיפול. הטיפול הנכון יכול להוביל לתוצאות מיטביות ולהעניק לקורבנות התקיפה חוויה מעצימה ומחזקת.

פוסטים אחרונים